M. Jesús Cejudo Bastante

Profesora Titular de Universidad
mjcejudo@us.es
Área de conocimiento: Nutrición y Bromatología
Departamento: Nutrición y Bromatología,Tox.y Med.Legal
Grupo: COLOR Y CALIDAD DE ALIMENTOS (AGR-225)
Prog. doctorado: Programa de Doctorado en Farmacia (RD. 99/2011)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2022 Optimisation of the methodology for obtaining enzymatic protein hydrolysates from an industrial grape seed meal residue FOOD CHEMISTRY
Artículo2021 Assessment of sensory and texture profiles of grape seeds at real maturity stages using image analysis FOODS
Artículo2020 Identification of New Betalains in Separated Betacyanin and Betaxanthin Fractions from Ulluco (Ullucus tuberosus Caldas) by HPLC-DAD-ESI-MS PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
Artículo2020 Optical, structural, mechanical and thermal characterization of antioxidant ethylene vinyl alcohol copolymer films containing betalain-rich beetroot Food Packaging and Shelf Life
Ponencia2019 Estabilidad del contenido de betalaínas del fruto Stenocereus griseus bajo diferentes condiciones tecnológicas Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria
Artículo2019 Stenocereus griseus (Haw) pitaya as source of natural colourant: technological stability of colour and individual betalains INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ponencia2018 Cambio del modelo metodológico en la asignatura Laboratorio de Farmacia Jornadas de Formación e Innovación Docente del Profesorado
Artículo2018 Implications of the Red Beet Ripening on the Colour and Betalain Composition Relationships PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
Artículo2018 Location effects on the polyphenolic and polysaccharidic profiles and colour of Carignan grape variety wines from the Chilean Maule region FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2017 Improving the color and aging aptitude of Syrah wines in warm climate by wood-grape mix maceration EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2017 Pigment composition and antioxidant capacity of betacyanins and betaxanthins fractions of Opuntia dillenii (Ker Gawl) Haw cactus fruit FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2016 Effect of technological practices on individual betalains and antioxidant activity of Columbian betalain-rich raw materials INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2016 Impact of pH and temperature on the colour and betalain content of Colombian yellow pitaya peel (Selenicereus megalanthus) JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
Ponencia2016 Investigación en color y calidad de alimentos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Pre-fermentative addition of an enzymatic grape seed hydrolysate in warm climate winemaking. Effect on the differential colorimetry, copigmentation and polyphenolic profiles FOOD CHEMISTRY
Artículo2015 Novel vinegar-derived product enriched with dietary fiber: effect on polyphenolic profile, volatile composition and sensory analysis JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
Artículo2015 Phenolic characterization of minor red grape varieties grown in Castilla-La Mancha region in different vinification stages EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2015 Potential use of new Colombian sources of betalains. Colorimetric study of red prickly pear (Opuntia dillenii) extracts under different technological conditions FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2014 Betalain Profile, Phenolic Content, and Color Characterization of Different Parts and Varieties of Opuntia ficus-indica JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Effect of the time of cold maceration on the evolution of phenolic compounds and colour of Syrah wines elaborated in warm climate INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2014 Impact of Adding White Pomace to Red Grapes on the Phenolic Composition and Color Stability of Syrah Wines from a Warm Climate JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2014 Potential use of new Colombian sources of betalains. Color stability of ulluco (Ullucus tuberosus) extracts under different pH and thermal conditions FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2013 Accelerated Aging against Conventional Storage: Effects on the Volatile Composition of Chardonnay White Wines JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Artículo2013 Application of the differential colorimetry and polyphenolic profile to the evaluation of the chromatic quality of Tempranillo red wines elaborated in warm climate. Influence of the presence of oak wood chips during fermentation FOOD CHEMISTRY
Artículo2013 Characterisation of commercial aromatised vinegars: phenolic compounds, volatile composition and antioxidant activity JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2013 Development and optimisation by means of sensory analysis of new beverages based on different fruit juices and sherry wine vinegar JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2013 Monitoring of chemical parameters of oxygen-treated musts during alcoholic fermentation and subsequent bottle storage of the resulting wines EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2013 Study of the volatile composition and sensory characteristics of new Sherry vinegar-derived products by maceration with fruits LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2012 Characterization and differentiation of high quality vinegars by stir bar sorptive extraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry (SBSE-GC-MS) LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2012 Effects of hyper-oxygenation and storage of Macabeo and Airen white wines on their phenolic and volatile composition EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2012 Improvement of Cencibel Red Wines by Oxygen Addition after Malolactic Fermentation: Study on Color-Related Phenolics, Volatile Composition, and Sensory Characteristics JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Characterization and Differentiation of Sherry Brandies Using Their Aromatic Profile JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Combined Effects of Prefermentative Skin Maceration and Oxygen Addition of Must on Color-Related Phenolics, Volatile Composition, and Sensory Characteristics of Airen White Wine JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Effect of wine micro-oxygenation treatment and storage period on colour-related phenolics, volatile composition and sensory characteristics LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2011 Hyperoxygenation and Bottle Storage of Chardonnay White Wines: Effects on Color-Related Phenolics, Volatile Composition, and Sensory Characteristics JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Micro-oxygenation and oak chip treatments of red wines: Effects on colour-related phenolics, volatile composition and sensory characteristics. Part I: Petit Verdot wines FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Micro-oxygenation and oak chip treatments of red wines: Effects on colour-related phenolics, volatile composition and sensory characteristics. Part II: Merlot wines FOOD CHEMISTRY
Artículo2011 Volatile compounds as markers of ageing in Tempranillo red wines from La Mancha DO stored in oak wood barrels JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A
Artículo2010 Fermentation of sulphite-free white musts with added lysozyme and oenological tannins: Nitrogen consumption and biogenic amines composition of final wines LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2010 Identification of New Derivatives of 2-S-Glutathionylcaftaric Acid in Aged White Wines by HPLC-DAD-ESI-MSn JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2010 Study of the Polyphenolic Composition and Antioxidant Activity of New Sherry Vinegar-Derived Products by Maceration with Fruits JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Capítulo2009 Efectos de la microoxigenación y de la adición de virutas de roble americano sin tostar en vinos tintos Merlot Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica, Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009
Artículo2009 Replacement of sulfur dioxide by lysozyme and oenological tannins during fermentation: influence on volatile composition of white wines JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2009 Tyrosinase activity under different medium conditions: possible applications to prevent browning of white wines Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos
Capítulo2007 Efecto de la microoxigenación después de la fermentación maloláctica en el aroma y composición fenólica de un vino cencibel Avances en ciencias y técnicas enológicas: Transferencia de tecnología de la red GIENOL al sector vitivinícola

Este investigador no ha dirigido/tutorizado tesis

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2018 31/12/2021 Investigador/a Fracciones Peptídicas de Semilla de Uva Como Estabilizantes del Color de Vinos Tintos. Aproximación Molecular a las Interacciones con los Compuestos Fenólicos (AGL2017-84793-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2015 31/12/2017 Investigador/a Evaluación de Estrategias Tecnológicas Adaptativas para Vinificación en Condiciones de Cambio Climático (AGL2014-58486-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/06/2017 30/09/2017 Investigador/a Estudio de productos vegetales de interés para el desarrollo de alimentos funcionales (3104/0387) OLEOPALMA, S.A.T. (Autonómico)
31/01/2019 30/01/2020 Investigador/a Viabilidad de un procedimiento en continuo para la mejora de la extracción de color y compuestos volátiles en verificación (3573/0109) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Autonómico)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas en vinificación, para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva. (3937/0176) Asociación Casa del Vino del Condado de Huelva (Autonómico)
15/09/2015 14/03/2017 Investigador/a Evaluación de metodologías para el desarrollo de nuevos productos basados en aceite de oliva (2615/0387) OLEOPALMA, S.A.T. (Autonómico)
25/10/2016 24/06/2017 Investigador/a Resiliencia de las praderas de angiospermas marinas al calentamiento global: un análisis basado en respuestas ecofísológicas, poblacionales y ecosistemicas (RECCAM) (2922/0387) Centro Oceanográfico de Murcia - Instituto Español de Oceanografía (Nacional)
01/10/2017 30/09/2020 Investigador/a Desarrollo de productos funcionales a base de aceite de oliva (3237/0387) OLEOPALMA, S.A.T. (Autonómico)
01/08/2020 31/07/2021 Investigador/a Análisis de carotenoides en microalgas (3909/0387) ALGALIMENTO, S.L. (Nacional)
01/04/2021 31/01/2022 Responsable Propiedades antioxidantes de subproductos de la industria enológica (4141/1098) Alvinesa Natural Ingredients, S.A. (Nacional)
01/10/2016 31/12/2016 Investigador/a Análisis de Zeaxantina y Epoxicarotenoides en Plantas Marinas (2894/0387) Universidad de Barcelona (Nacional)
25/09/2017 16/10/2017 Investigador/a Estudio de productos vegetales de interés para el desarrollo de alimentos funcionales (3152/0387) OLEOPALMA, S.A.T. (Autonómico)
05/06/2020 04/06/2021 Investigador/a Evaluación integral de cultivos de frutos de hueso mediante tecnología hiperespectral (3863/1046) AMBLING INGENIERÍA Y SERVICIOS, S.L. (Nacional)
31/03/2021 30/03/2022 Investigador/a Uso de tecnología de imagen hiperespectral y aplicación de herramientas quimiométricas para el análisis de ácidos grasos en muestras de cerdo ibérico (4082/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Autonómico)
01/09/2017 31/08/2019 Investigador/a Análisis de carotenoides en microalgas (3139/0387) ALGALIMENTO, S.L. (Nacional)
08/01/2019 07/01/2020 Investigador/a Aplicación de técnicas ópticas al control de propiedades tecnológicas y funcionales de productos enológicos (3578/0363) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Autonómico)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Control de propiedades tecnológicas y funcionales de productos enológicos. Evaluación del impacto del cambio climático. (3938/1043) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Autonómico)
10/06/2016 09/12/2016 Investigador/a Investigación de la relación entre la composición y el color de alimentos de influencia en la calidad comercial. Control de procesos enológicos por medida de color. (2801/0109) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Autonómico)