Antonio Carballo Codón

Profesor Titular de Universidad
accodon@us.es
Área de conocimiento: Genética
Departamento: Genética
Grupo: GENETICA DE HONGOS DE INTERES APLICADO (BIO-107)
Tipo Año Título Fuente
Capítulo2019 Yeasts associated with biological ageing of fortified wines Yeasts in the Production of Wine
Artículo2014 Overproduction of 2-phenylethanol by industrial yeasts to improve organoleptic properties of bakers' products INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
Artículo2013 Overexpression of stress-related genes enhances cell viability and velum formation in Sherry wine yeasts APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Artículo2013 Selection of an autochthonous Saccharomyces strain starter for alcoholic fermentation of Sherry base wines JOURNAL OF INDUSTRIAL MICROBIOLOGY & BIOTECHNOLOGY
Artículo2012 Transcriptional regulation of fermentative and respiratory metabolism in Saccharomyces cerevisiae industrial bakers' strains FEMS YEAST RESEARCH
Artículo2011 Yeasts Used in Biologically Aged Wines MOLECULAR WINE MICROBIOLOGY
Ponencia2010 Caracterización de cepas formadoras de velo de flor para crianza biológica dirigida. Trabajos presentados con motivo del VII Foro Mundial del Vino [Recurso electrónico]: 12, 13, y 14 de mayo de 2010] / VII Foro Mundial del Vino, Logroño, La Rioja, España
Artículo2010 Increased biomass production of industrial bakers' yeasts by overexpression of Hap4 gene INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
Ponencia2010 Mejora del consumo de azúcares de una cepa vínica de Saccharomyces cerevisiae Trabajos presentados con motivo del VII Foro Mundial del Vino [Recurso electrónico]: 12, 13, y 14 de mayo de 2010] / VII Foro Mundial del Vino, Logroño, La Rioja, España
Ponencia2010 Variación en el tiempo de la población de levaduras de flor de vinos finos de Jerez Trabajos presentados con motivo del VII Foro Mundial del Vino [Recurso electrónico]: 12, 13, y 14 de mayo de 2010] / VII Foro Mundial del Vino, Logroño, La Rioja, España
Capítulo2009 Biotechnological Aspects of Trichoderma spp. APPLIED MYCOLOGY
Capítulo2008 Hidrolasas y genes fúngicos de interés en biocontrol Herramientas biotecnológicas en fitopatología
Artículo2007 pH and Pac1 control development and antifungal activity in Trichoderma harzianum FUNGAL GENETICS AND BIOLOGY
Artículo2007 QID74 Cell wall protein of Trichoderma harzianum is involved in cell protection and adherence to hydrophobic surfaces FUNGAL GENETICS AND BIOLOGY
Artículo2006 Características de levaduras y hongos filamentosos de interés en agroalimentación ¿adaptación al ambiente? Boletín Informativo de la Sociedad Española de Microbiología
Revisión2004 Biocontrol mechanisms of Trichoderma strains INTERNATIONAL MICROBIOLOGY
Artículo2004 Genetic analysis of apomictic wine yeasts CURRENT GENETICS
Artículo2004 Increased antifungal and chitinase specific activities of Trichoderma harzianum CECT 2413 by addition of a cellulose binding domain APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Artículo2003 New Saccharomyces cerevisiae baker's yeast displaying enhanced resistance to freezing JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2002 Acetaldehyde and ethanol are responsible for mitochondrial DNA (mtDNA) restriction fragment length polymorphism (RFLP) in flor Yeasts SYSTEMATIC AND APPLIED MICROBIOLOGY
Artículo2002 Genetic diversity of yeasts in wine production Applied Mycology and Biotechnology
Artículo2001 Improved properties of baker's yeast mutants resistant to 2-deoxy-D-glucose APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
Artículo1999 A specific member of the Cab multigene family can be efficiently targeted and disrupted in the moss Physcomitrella patens MOLECULAR & GENERAL GENETICS
Artículo1998 Chromosomal polymorphism and adaptation to specific industrial environments of Saccharomyces strains APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
Artículo1997 Chromosomal reorganization during meiosis of Saccharomyces cerevisiae baker's yeasts CURRENT GENETICS
Artículo1997 Novel pattern of DNA methylation in Neurospora crassa transgenic for the foreign gene hph NUCLEIC ACIDS RESEARCH
Revisión1996 Development of new strains for the food industry BIOTECHNOLOGY PROGRESS
Artículo1996 Genetic constitution of industrial yeasts MICROBIOLOGIA SEM: THE OFFICIAL JOURNAL OF THE SPANISH SOCIETY FOR MICROBIOLOGY
Artículo1995 Characterization of genetically transformed Saccharomyces cerevisiae baker's yeasts able to metabolize melibiose APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
Corrección1995 Erratum: Factors which affect the frequency of sporulation and tetrad formation in Saccharomyces cerevisiae Baker's yeasts (Applied and Environmental Microbiology 61:2 (635)) APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
Artículo1995 Factors which affect the frequency of sporulation and tetrad formation in Saccharomyces cerevisiae baker's yeasts APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
Artículo1995 Genetic bases of the chromosomal polymorphism of industrial yeasts MICROBIOLOGIA SEM: THE OFFICIAL JOURNAL OF THE SPANISH SOCIETY FOR MICROBIOLOGY
Artículo1995 Physiological and molecular characterization of flor yeasts - polymorphism of flor yeast populations YEAST
Artículo1995 Variability of the physiological features and of the nuclear and mitochondrial genomes of Bakers' yeasts SYSTEMATIC AND APPLIED MICROBIOLOGY

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
22/12/2011 30/06/2014 Investigador/a Ensayos de protección de distintas bioformulaciones eficientes de Trichoderma frente a la verticilosis del olivo en parcelas experimentales en condiciones de campos (CONVPEX/UJ/015) Universidad de Jaén (Autonómico)
01/03/2009 31/08/2011 Responsable Mejora de la tolerancia a estrés y de los sustratos de cultivo de levaduras panaderas de AB Mauri Food S.A. (PET2008_0283_02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
13/04/2007 12/04/2010 Investigador/a Mejora de propiedades nutritivas y organolepticas en levaduras industriales (P06-CVI-01646) Junta de Andalucía (Plan Andaluz de Investigación) (Autonómico)
01/10/2006 30/03/2010 Investigador/a Mejora de las propiedades de levaduras panaderas y vínicas (AGL2006-03947) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
03/06/2006 02/06/2008 Responsable Cepas mejoradas de saccharomyces cereviae para la elaboración de productos de panadería y la crianza biológica de vinos de la zona de Jerez (PTR1995-1010-OP-02-01) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
15/11/2003 15/11/2006 Investigador/a Caracterización de genes de trichoderma harzianum implicados en protección de plantas y en antagonismo contra hongos patógenos (BIO2003-03679) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional)
28/12/2000 28/12/2003 Investigador/a Aislamiento de proteínas de interés en agroalimentación y su expresión en el hongo biofungicida trichoderma harzianum, en levaduras de flor y en plantas de tabaco (AGL2000-0524) Ministerio de Ciencia y Tecnología (Nacional)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
06/03/2006 06/08/2006 Responsable Cepas mejoradas de saccharomyces cerevisiae para la elaboración de productos de panadería y la crianza biológica de vinos de la zona del Jerez (OTRI/05-FP01) Universidad de Sevilla(Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)