Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Paula Mapelli Brahm

Talento Doctores (PID Junta Andalucía)
pmapelli@us.es
Área de conocimiento: Nutrición y Bromatología
Departamento: Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Grupo: COLOR Y CALIDAD DE ALIMENTOS - AGR-225 (Universidad de Sevilla)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 Sustainable Green Extraction of Carotenoid Pigments: Innovative Technologies and Bio-Based Solvents. ANTIOXIDANTS
Artículo2024 Ultrasound-assisted extraction of carotenoids from phytoene-accumulating Chlorella sorokiniana microalgae: Effect of milling and performance of the green biosolvents 2-methyltetrahydrofuran and ethyl lactate FOOD CHEMISTRY
Artículo2023 Effects of Pressurized Liquid Extraction with dimethyl sulfoxide on the recovery of carotenoids and other dietary valuable compounds from the microalgae Spirulina, Chlorella and Phaeodactylum tricornutum FOOD CHEMISTRY
Revisión2023 Exploring Plants with Flowers: From Therapeutic Nutritional Benefits to Innovative Sustainable Uses FOODS
Artículo2023 Microalgae, seaweeds and aquatic bacteria, archaea, and yeasts: sources of carotenoids with potential antioxidant and anti-inflammatory health-promoting actions in the sustainability era. MARINE DRUGS
Artículo2023 Microbial carotenoid synthesis optimization in goat cheese whey using the robust Taguchi method: a sustainable approach to help tackle vitamin a deficiency FOODS
Revisión2022 A comprehensive review on carotenoids in foods and feeds: status quo, applications, patents, and research needs CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
Artículo2022 Effect of regulated deficit irrigation on commercial quality parameters, carotenoids, phenolics and sugars of the black cherry tomato (Solanum lycopersicum L.) ʽSunchocolaʼ JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Artículo2021 Assessment of food sources and the intake of the colourless carotenoids phytoene and phytofluene in Spain NUTRIENTS
Revisión2021 Carotenoids: considerations for their use in functional foods, nutraceuticals, nutricosmetics, supplements, botanicals, and novel foods in the context of sustainability, circular economy, and climate change Annual Review of Food Science and Technology
Capítulo2021 Ciclo de Mejora en el Aula mediante Aprendizaje Basado en Problemas en la asignatura práctica Nutrición y Bromatología Ciclos de mejora en el aula. Año 2020 Experiencias de innovación docente de la Universidad de Sevilla
Ponencia2021 El autoaprendizaje como clave para incentivar la motivación y mejorar el rendimiento académico In-Red 2021. VII Congreso nacional de innovación educativa y docencia en red: Lecciones aprendidas, ideas compartidas
Artículo2021 European database of carotenoid levels in foods. Factors affecting carotenoid content. FOODS
Artículo2021 Screening for Innovative Sources of Carotenoids and Phenolic Antioxidants among Flowers. FOODS
Revisión2021 The colourless carotenoids phytoene and phytofluene: sources, consumption, bioavailability and health effects Current Opinion in Food Science
Revisión2021 The undercover colorless carotenoids phytoene and phytofluene: importance in agro-food and health in the Green Deal era and possibilities for innovation TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
Artículo2020 Antioxidant activity, carotenoids, chlorophylls and mineral composition from leaves of Pallenis spinosa: An Algerian medicinal plant Journal of Complementary and Integrative Medicine
Capítulo2020 Applications of Visible Spectroscopy and Color Measurements in the Assessments of Carotenoid Levels in Foods Plant and Food Carotenoids: Methods and Protocols
Artículo2020 High-pressure homogenization as compared to pasteurization as a sustainable approach to obtain mandarin juices with improved bioaccessibility of carotenoids and flavonoids JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2020 Influence of high pressure homogenization and pasteurization on the in vitro bioaccessibility of carotenoids and flavonoids in orange juice FOOD CHEMISTRY
Revisión2020 The impact of fermentation processes on the production, retention and bioavailability of carotenoids: An overview TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY
Capítulo2019 CHAPTER 1: Structures, Nomenclature and General Chemistry of Carotenoids and Their Esters Food Chemistry, Function and Analysis
Artículo2019 Comparison of the bioavailability and intestinal absorption sites of phytoene, phytofluene, lycopene and β-carotene FOOD CHEMISTRY
Artículo2019 Effect of high-pressure processing on carotenoids profile, colour, microbial and enzymatic stability of cloudy carrot juice FOOD CHEMISTRY
Artículo2019 Free carotenoids and carotenoids esters composition in Spanish orange and mandarin juices from diverse varieties FOOD CHEMISTRY
Revisión2019 Skin Carotenoids in Public Health and Nutricosmetics: The Emerging Roles and Applications of the UV Radiation-Absorbing Colourless Carotenoids Phytoene and Phytofluene NUTRIENTS
Artículo2019 Study of commercial quality parameters, sugars, phenolics, carotenoids and plastids in different tomato varieties FOOD CHEMISTRY
Ponencia2018 Bioaccessibility of Phytoene and Phytofluene from Tomato Powders and Effect of the Addition of Sunflower Oil JOURNAL OF ALZHEIMERS DISEASE
Artículo2018 Comparative study of the bioaccessibility of the colorless carotenoids phytoene and phytofluene in powders and pulps of tomato: microstructural analysis and effect of addition of sunflower oil FOOD & FUNCTION
Ponencia2018 Evaluation of synergies in the antioxidant effect of phytoene, phytofluene and lycopene in Caenorhabditis elegans JOURNAL OF ALZHEIMERS DISEASE
Artículo2018 Extraction of carotenoids from cantaloupe waste and determination of its mineral composition FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Artículo2018 Impact of thermal treatments on the bioaccessibility of phytoene and phytofluene in relation to changes in the microstructure and size of orange juice particles JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS
Artículo2018 Isoprenoids composition and colour to differentiate virgin olive oils from a specific mill LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2018 Phytoene and Phytofluene Isolated from a Tomato Extract are Readily Incorporated in Mixed Micelles and Absorbed by Caco-2 Cells, as Compared to Lycopene, and SR-BI is Involved in their Cellular Uptake MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
Artículo2018 The colourless carotenoids phytoene and phytofluene: From dietary sources to their usefulness for the functional foods and nutricosmetics industries JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Corrección2017 A comprehensive review on the colourless carotenoids phytoene and phytofluene (vol 572, pg 188, 2015) ARCHIVES OF BIOCHEMISTRY AND BIOPHYSICS
Artículo2017 Bioaccessibility of phytoene and phytofluene is superior to other carotenoids from selected fruit and vegetable juices FOOD CHEMISTRY
Capítulo2017 Consideraciones generales para el análisis de carotenoides Carotenoides en agroalimentación y salud
Capítulo2017 Consideraciones generales para el análisis de los carotenoides Carotenoides en agroalimentación y salud
Ponencia2016 Investigación en color y calidad de alimentos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Revisión2015 A comprehensive review on the colorless carotenoids phytoene and phytofluene ARCHIVES OF BIOCHEMISTRY AND BIOPHYSICS
Capítulo2014 Analysis of Carotenoids and Tocopherols in Plant Matrices and Assessment of Their In Vitro Antioxidant Capacity PLANT ISOPRENOIDS: METHODS AND PROTOCOLS
Artículo2014 Study of the Time-Course of cis/trans (Z/E) Isomerization of Lycopene, Phytoene, and Phytofluene from Tomato JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/09/2023 31/08/2026 Investigador/a Aplicación de tratamientos y disolventes sostenibles para la obtención the productos saludables ricos encarotenoides basados en microalgas, macroalgas y extremófilos (PID2022-140995OB-C22) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/06/2020 30/11/2023 Investigador/a Carotenoides Incoloros: Fuentes Alternativas, Extracción y Evaluación de Posibles Efectos Beneficiosos (PID2019-110438RB-C21) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional)
01/01/2020 31/03/2023 Investigador/a New studies on the bioavailability of the dietary colourless carotenoids phytoene and phytofluene in the context of health promotion (BIOLESS) (P18-RT-1847) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
01/01/2020 31/03/2023 Contratado New studies on the bioavailability of the dietary colourless carotenoids phytoene and phytofluene in the context of health promotion (BIOLESS) (P18-RT-1847) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
30/01/2014 16/02/2019 Contratado Hacia el uso de Carotenoides Incoloros como nuevos Ingredientes Funcionales. Estudio de Propiedades Diferenciales e Interacciones con respecto a otros Carotenoides Bioactivos (Carotinco) (P12-AGR-1287) Consejería de Economía, Innovación y Ciencia (Autonómico)
01/01/2012 31/12/2014 Contratado Evaluación de la Madurez Fenólica de la Uva, y de su Contribución a la Estabilización del Color de Vinos Tintos, por Técnicas Ópticas de Análisis de Imagen (AGL2011-30254-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
30/12/2009 30/12/2011 Contratado Exclusión social y violencia de género en los centros penitenciarios de mujeres en Andalucía (INSMSUB2009-012) Ministerio de Igualdad (Nacional)
31/01/2008 31/12/2012 Contratado Mejora de las propiedades tecnológicas y biofuncionales de la fracción colorante de vinos tintos andaluces (P07-AGR-02893) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/04/2024 31/03/2025 Investigador/a Nuevos avances en la inspección de grasa de cerdo ibérico mediante imagen espectral infrarroja (5106/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Desconocido)
16/06/2023 15/06/2024 Investigador/a Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva. (4860/0176) Asociación Casa del Vino del Condado de Huelva (Desconocido)
07/06/2023 06/06/2024 Investigador/a Investigación del potencial bio y tecnofuncional de productos y subproductos de uvas de clima cálido. (4852/1043) Consejo Regulador de la Denominación de Origen Condado de Huelva (Desconocido)
18/01/2023 17/07/2023 Investigador/a Análisis de isoprenoides en tomates obtenidos mediante nuevos enfoques agrosostenibles. (4707/0387) Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Estación Experimental del Zaidín) (Desconocido)
15/09/2015 14/03/2017 Contratado Evaluación de metodologías para el desarrollo de nuevos productos basados en aceite de oliva (2615/0387) OLEOPALMA, S.A.T. (Desconocido)
20/10/2005 30/09/2008 Contratado Aplicación de bajas temperaturas como técnicas de vinificación ecológica en la elaboración de nuevos vinos tintos andaluces (OG-009/06) Empresa Pública para el Desarrollo Agrario y Pesquero de Andalucía, S.A. (Desconocido)
26/06/2003 26/06/2004 Contratado Desarrollo y viabilidad de productos derivados de aceitunas. Sistemas de autocontrol. Estudio fisicoquímico, colorimétrico, microbiológico y organoléptico (OG-089/03) Aceites del Sur, S.A. (Desconocido)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/02/2012 30/04/2012 Investigador/a Evaluación de las posibilidades de mejoras de la calidad nutricional de productos agropecuarios ricos en carotenoides y del desarrollo de productos funcionales (OTR2011-OE02) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)

Infraestructura

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2011 31/12/2012 Contratado Dinamización de proyectos internacionales de investigación y de cooperación con empresas (AC 45377) Junta de Andalucía (Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas) (Autonómico)
El investigador no tiene ningún resultado de investigación asociado