Manuel Felix Angel

Profesor Titular Interino de Universidad
mfelix@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: TECNOLOGÍA Y DISEÑO DE PRODUCTOS MULTICOMPONENTES (TEP-229)
Prog. doctorado: Programa de Doctorado en Instalaciones y Sistemas para la Industria (2011)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2021 Development of malt sprout-based bioplastics via injection-moulding INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2021 Effects of mould temperature on rice bran-based bioplastics obtained by injection moulding POLYMERS
Artículo2021 Freeze-drying versus heat-drying: effect on protein-based superabsorbent material PROCESSES
Capítulo2021 Protein-based bioplastics from biowastes: sources, processing, properties and applications Bioplastics for Sustainable Development
Artículo2021 Proteins from agri-food industrial biowastes or co-products and their applications as green materials. FOODS
Artículo2021 Relationship between interfacial and foaming properties of a Porphyra dioica seaweed protein concentrate JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2021 Rheological properties of quinoa-based gels. An alternative for vegan diets FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2021 Rice bran-based bioplastics: effects of the mixing temperature on starch plastification and final properties INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Capítulo2021 Superabsorbent materials from industrial food and agricultural wastes and by-products Valorization of Agri-Food Wastes and By-Products
Artículo2021 Wine lees: from waste to O/W emulsion stabilizer INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
Artículo2020 Developing active poly(vinyl alcohol)-based membranes with encapsulated antimicrobial enzymes via electrospinning for food packaging INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2020 Influence of Hydrolysis on the Bioactive Properties and Stability of Chickpea-Protein-Based O/W Emulsions JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
Artículo2020 Influence of mold temperature on the properties of wastewater-grown microalgae-based plastics processed by injection molding ALGAL RESEARCH-BIOMASS BIOFUELS AND BIOPRODUCTS
Artículo2020 Interfacial/foaming properties and antioxidant activity of a silkworm (Bombyx mori) pupae protein concentrate FOOD HYDROCOLLOIDS
Libro2020 La investigación de hoy, el futuro de mañana La investigación de hoy, el futuro de mañana
Artículo2020 Rheological approaches as a tool for the development and stability behaviour of protein-stabilized emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2020 Use of rheology as a tool for interfacial characterisation of Silkworm pupae (Bombyx mori) protein concentrate adsorbed at A/W interface PROCEEDINGS OF THE IBERIAN MEETING ON RHEOLOGY (IBEREO 2019)
Artículo2019 A Comprehensive Approach from Interfacial to Bulk Properties of Legume Protein-Stabilized Emulsions FLUIDS
Artículo2019 Assessment of interfacial viscoelastic properties of Faba bean (Vicia faba) protein-adsorbed O/W layers as a function of pH FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Assessment of the microstructural characteristics and the in vitro bioactive properties of sunflower oil-based emulsions stabilized by fava bean (vicia faba) protein FOOD HYDROCOLLOIDS
Libro2019 Avances en la investigación en ciencia e ingeniería Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Capítulo2019 Biomateriales: desarrollo de andamios para ingeniería de tejidos Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Artículo2019 Camphene/polystyrene solutions: A rheological approach for material processing industry JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Characterisation of the bioactive properties and microstructure of chickpea protein-based oil in water emulsions FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Capítulo2019 Collagen as a potential biopolymer for the production of porous matrices (scaffolds) with application in tissue engineering Materials for Biomedical Engineering: Absorbable Polymers
Artículo2019 Development of gelatin/chitosan membranes with controlled microstructure by electrospinning IRANIAN POLYMER JOURNAL
Artículo2019 Effect of cinnamaldehyde on interfacial rheological properties of proteins adsorbed at O/W interfaces FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Influence of the processing variables on the microstructure and properties of gelatin-based scaffolds by freeze-drying JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Membrana de nanofibras procesadas mediante electrohilado con potencial uso en la encapsulacion de enzimas AFINIDAD
Capítulo2019 Mezclas de alginato y proteína de soja para el desarrollo de matrices porosas con potencial aplicación en ingeniería tisular Avances en la investigación en ciencia e ingeniería
Artículo2019 Modelling the non-linear interfacial shear rheology behaviour of chickpea protein-adsorbed complex oil/water layers APPLIED SURFACE SCIENCE
Artículo2019 Role of carbohydrate conjugation on the emulsification and antioxidant properties of intact and hydrolysed whey protein concentrate FOOD HYDROCOLLOIDS
Ponencia2019 Uso de evaluación continua para incrementar la motivación del alumnado en asignaturas de Ingeniería XXVII Congreso Universitario de Innovación Educativa en las Enseñanzas Técnicas: Alcoy 17-19 de Junio de 2019 : actas
Artículo2018 Development of Biocomposite Superabsorbent Nanomaterials: Effect of Processing Technique JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2018 Development of bioplastic materials: From rapeseed oil industry by products to added-value biodegradable biocomposite materials INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2018 Development of eco-friendly biodegradable superabsorbent materials obtained by injection moulding JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2018 Effect of pH and nanoclay content on the morphology and physicochemical properties of soy protein/montmorillonite nanocomposite obtained by extrusion COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Artículo2018 Effects of the incorporation of cantaloupe pulp in yogurt: Physicochemical, phytochemical and rheological properties FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2018 Faba bean protein flour obtained by densification: A sustainable method to develop protein concentrates with food applications LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2018 Influence of pH value on microstructure of oil-in-water emulsions stabilized by chickpea protein flour FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2018 Metodología participativa mediante foros de discusión: de la prensa al aula Etica Net
Capítulo2017 Aplicación de distintas metodologías en la docencia en ingeniería Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Capítulo2017 Aprendizaje de enseñanzas técnicas mediante técnicas cooperativas: uso de metodologías participativas para el desarrollo metacognitivo Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Capítulo2017 Creación de una red docente-investigadora (politec-biomat) Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Capítulo2017 Desarrollo de geles bioactivos basados en residuos de la industria del arroz IV jornada de investigación y postgrado
Capítulo2017 Desarrollo de materiales poliméricos porosos mediante electrohilado IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2017 Development of pea protein-based bioplastics with antimicrobial properties JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2017 Development of protein-based bioplastics modified with different additives JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2017 Development of thermally processed bioactive pea protein gels: Evaluation of mechanical and antioxidant properties FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2017 Effects of Whitening Agents and Frozen Storage on the Quality of Sardine (Sardina pilchardus) Surimi: Physicochemical and Mechanical Properties JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY
Capítulo2017 Estudio de la etapa de mezclado en el desarrollo de bioplásticos a base de proteína de guisante IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2017 Evaluation of the injection moulding conditions in soy/nanoclay based composites EUROPEAN POLYMER JOURNAL
Capítulo2017 Foros de discusión como metodología participativa para la adquisición de competencias Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior: Libro de resúmenes XIV FECIES
Artículo2017 Influence of pH and Xanthan Gum on long-term stability of crayfish-based emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2017 Influence of Transglutaminase (TGase) Enzyme on Mechanical and Bioactive Properties of Crayfish Protein Gels FOOD BIOPHYSICS
Libro2017 IV jornada de investigación y postgrado IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2017 Physicochemical, microstructure and bioactive characterization of gels made from crayfish protein FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2017 Production and Characterization of Bioplastics Obtained by Injection Moulding of Various Protein Systems JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2017 Rheological properties and antioxidant activity of protein gels-like systems made from crayfish concentrate and hydrolysates FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2017 Use of a mixer-type rheometer for predicting the stability of O/W protein-based emulsions LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2017 Valorization of wastes and by-products from Red-crayfish industry based on their protein content The ibero-american journal of rheology
Artículo2017 Viscoelastic properties, microstructure and stability of high-oleic O/W emulsions stabilised by crayfish protein concentrate and xanthan gum FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2016 Characterization of pea protein-based bioplastics processed by injection moulding FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2016 Competencias en Trabajos Fin de Grado: desarrollo y evaluación Revista Iberoamericana de Educación
Artículo2016 Development and evaluation of rheological and bioactive properties of rice protein-based gels JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Artículo2016 Development of rice protein bio-based plastic materials processed by injection molding INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2016 Effect of the injection moulding processing conditions on the development of pea protein-based bioplastics JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Enhancement of the gelling properties of sardine surimi with transglutaminase and optimization of its activity using response surface methodology Journal of Food Processing & Technology
Artículo2016 Influence of sorbitol on mechanical and physico-chemical properties of soy protein-based bioplastics processed by injection molding POLIMEROS-CIENCIA E TECNOLOGIA
Artículo2016 Interfacial properties of highly soluble crayfish protein derivatives COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Ponencia2016 O-TII.3_24 Development of collagen-based scaffolds with application in tissue engineering Avances en materiales poliméricos: XIV Reunión del Grupo Especializado de Polímeros (GEP) de la RSEQ y RSEF
Artículo2015 Características Mecánicas de Uñas Acrílicas en el Toque de Guitarra AFINIDAD
Artículo2015 Development of crayfish bio-based plastic materials processed by small-scale injection moulding JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2015 Development of crayfish protein-PCL biocomposite material processed by injection moulding COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Ponencia2015 Empleo de metodologías participativas y prácticas de laboratorio como herramientas para el desarrollo de competencias FECIES 2015
Artículo2014 Development of albumen/soy biobased plastic materials processed by injection molding JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2014 Development of new albumen based biocomposites formulations by injection moulding using chitosan as physicochemical modifier additive COMPOSITES PART B-ENGINEERING
Ponencia2014 Rheological and mechanical behaviour of PCL-Crayfish composites processed by injection moulding 16th European Conference on Composite Materials, ECCM 2014

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2019 30/09/2022 Investigador/a Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Innovadores, Sostenibles y de Valor Añadido a partir de Biorresiduos (RTI2018-097100-B-C21) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional)
01/01/2016 31/12/2019 Investigador/a Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Biodegradables Procesados a partir de Subproductos Agroindustriales (CTQ2015-71164-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
06/07/2011 30/04/2016 Investigador/a Valorización de Subproductos y Residuos de la Industria del Cangrejo Rojo en Base a su Contenido Proteico (P10-TEP-6134) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
08/04/2019 28/10/2019 Investigador/a Estudio de propiedades mecánicas de pistas de hielo sintético (3556/0693) EXTRAICE, S.L. (Local)
17/12/2018 16/01/2019 Investigador/a Desarrollo de protocolos para caracterización reológica de muestras de derivados lácteos (3477/0693) INNOLACT, S.L. (Nacional)
30/04/2018 29/05/2018 Investigador/a Desarrollo de protocolos para caracterización reológica de muestras de queso crema (3322/0693) INNOLACT, S.L. (Nacional)
11/11/2019 11/12/2019 Investigador/a Procesado y caracterización de bioplásticos procedentes de residuos agroalimentarios (3710/0693) Universidad Nacional Autónoma de Honduras (UNAH) (Internacional)
25/07/2017 24/07/2019 Investigador/a Desarrollo de nuevos materiales filtrantes basados en maniobras biodegradables (BIOFILTER) (3128/0345) Andaluza de Filtros, S.L. (ANDEFIL) (Local)
05/06/2019 04/08/2019 Investigador/a Estudio reológico y microestructural de emulsiones consméticas (3619/0997) IZBA Nature, S.L. (Nacional)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/06/2019 31/05/2022 Responsable Desarrollo de emulsiones (nano y múltiples) como vehículo alimentario de compuestos bioactivos (EIN2019-103178) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional)