Berta Baca Bocanegra

Profesora Sustituta Interina
bbaca1@us.es
Área de conocimiento: Química Analítica
Departamento: Química Analítica
Grupo: COLOR Y CALIDAD DE ALIMENTOS (AGR-225)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2021 Assessment of total fat and fatty acids in walnuts using near-infrared hyperspectral imaging FRONTIERS IN PLANT SCIENCE
Artículo2021 Optimization of protein extraction of oenological interest from grape seed meal using design of experiments and response surface methodology FOODS
Artículo2021 Reduction of the number of samples for cost-effective hyperspectral grape quality predictive models FOODS
Artículo2020 Comparative study on the use of three different near infrared spectroscopy recording methodologies for varietal discrimination of walnuts TALANTA
Artículo2020 Control of the extractable content of bioactive compounds in coffee beans by near infrared hyperspectral imaging LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2020 Phenolic compounds extraction in enzymatic macerations of grape skins identified as low-level extractable total anthocyanin content JOURNAL OF FOOD SCIENCE
Artículo2020 Valorization of American Barrel-Shoot Wastes: Effect of Post Fermentative Addition and Readdition on Phenolic Composition and Chromatic Quality of Syrah Red Wines MOLECULES
Artículo2019 Feasibility study on the use of a portable micro near infrared spectroscopy device for the "in vineyard" screening of extractable polyphenols in red grape skins TALANTA
Artículo2019 On the use of vibrational spectroscopy and scanning electron microscopy to study phenolic extractability of cooperage byproducts in wine EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Screening of Wine Extractable Total Phenolic and Ellagitannin Contents in Revalorized Cooperage By-products: Evaluation by Micro-NIRS Technology FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
Artículo2018 Estimation of Total Phenols, Flavanols and Extractability of Phenolic Compounds in Grape Seeds Using Vibrational Spectroscopy and Chemometric Tools SENSORS
Artículo2018 Evaluation of extractable polyphenols released to wine from cooperage byproduct by near infrared hyperspectral imaging FOOD CHEMISTRY
Artículo2018 Influence of oak wood chips-grape mix maceration on the extraction of anthocyanins from low-extractable anthocyanin content red grapes EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Artículo2017 Evaluation of the influence of white grape seed extracts as copigment sources on the anthocyanin extraction from grape skins previously classified by near infrared hyperspectral tools FOOD CHEMISTRY
Artículo2017 Linking ATR-FTIR and Raman features to phenolic extractability and other attributes in grape skin TALANTA
Artículo2017 Study of phenolic extractability in grape seeds by means of ATR-FTIR and Raman spectroscopy FOOD CHEMISTRY
Ponencia2016 Investigación en color y calidad de alimentos III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Near infrared hyperspectral imaging: recent applications in the oenological and viticultural sectors NIR News
Artículo2016 Optimisation of an oak chips-grape mix maceration process. Influence of chip dose and maceration time FOOD CHEMISTRY
Capítulo2015 Hyperspectral Imaging -A Novel Green Chemistry Technology for the Oenological and Viticultural Sectors Agricultural Research Updates. Volume 12
Artículo2015 Use of near infrared hyperspectral tools for the screening of extractable polyphenols in red grape skins FOOD CHEMISTRY

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/01/2015 31/12/2017 Investigador/a Evaluación de Estrategias Tecnológicas Adaptativas para Vinificación en Condiciones de Cambio Climático (AGL2014-58486-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/03/2020 28/02/2022 Investigador/a Técnicas avanzadas de Visión Artificial en uvas para optimizar estrategias de intervención enológica (US-1261752) Junta de Andalucía (Consejería de Economía y Conocimiento) (Autonómico)
01/01/2018 31/12/2021 Investigador/a Fracciones Peptídicas de Semilla de Uva Como Estabilizantes del Color de Vinos Tintos. Aproximación Molecular a las Interacciones con los Compuestos Fenólicos (AGL2017-84793-C2-2-R) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
01/08/2020 31/07/2021 Investigador/a Análisis de carotenoides en microalgas (3909/0387) ALGALIMENTO, S.L. (Nacional)
01/04/2021 31/01/2022 Investigador/a Propiedades antioxidantes de subproductos de la industria enológica (4141/1098) Alvinesa Natural Ingredients, S.A. (Nacional)
31/03/2021 30/03/2022 Investigador/a Uso de tecnología de imagen hiperespectral y aplicación de herramientas quimiométricas para el análisis de ácidos grasos en muestras de cerdo ibérico (4082/1046) Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S.A. (Autonómico)
05/06/2020 04/06/2021 Investigador/a Evaluación integral de cultivos de frutos de hueso mediante tecnología hiperespectral (3863/1046) AMBLING INGENIERÍA Y SERVICIOS, S.L. (Nacional)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Control de propiedades tecnológicas y funcionales de productos enológicos. Evaluación del impacto del cambio climático. (3938/1043) Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Condado de Huelva y Vinagre del Condado de Huelva (Autonómico)
01/04/2020 31/03/2021 Investigador/a Aplicación de fuentes naturales de biomoléculas en vinificación, para la estabilización del color de vinos tintos del Condado de Huelva. (3937/0176) Asociación Casa del Vino del Condado de Huelva (Autonómico)

Patentes

Nº Solicitud Fecha Solicitud Fecha Concesión Nombre
P201731214 16/10/2017 02/10/2019 Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo