Ver Investigador - - Prisma - Unidad de Bibliometría

Luis Alfonso Trujillo Cayado

Profesor Titular de Universidad
ltrujillo@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: REOLOGÍA APLICADA.TECNOLOGÍA DE COLOIDES - TEP-943 (Universidad de Sevilla)
Prog. doctorado: Programa de Doctorado en Instalaciones y Sistemas para la Industria (2011)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2024 Cricket protein as an innovative emulsifier for avocado oil: formulation and characterization of sustainable emulsions APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2024 Formulation and Characterization of Sustainable Algal-Derived Nanoemulgels: A Green Approach to Minimize the Dependency on Synthetic Surfactants POLYMERS
Artículo2024 Influence of the use of 3D printing technology for teaching chemistry in STEM disciplines COMPUTER APPLICATIONS IN ENGINEERING EDUCATION
Artículo2023 Development of Avocado and Lemon Oil Emulgels Based on Natural Products: Phycocyanin and Pectin PHARMACEUTICS
Artículo2023 Microfluidization and characterization of phycocyanin-based emulsions stabilised using a fumed silica LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2022 Gamification in Engineering Education: The Use of Classcraft Platform to Improve Motivation and Academic Performance APPLIED SCIENCES-BASEL
Artículo2022 Influence of type and concentration of biopolymer on β-carotene encapsulation efficiency in nanoemulsions based on linseed oil POLYMERS
Artículo2022 Optimization of sonication parameters to obtain food emulsions stabilized by zein: formation of zein–diutan gum/zein–guar gum complexes JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2022 Relation between droplet size distributions and physical stability for zein microfluidized emulsions. POLYMERS
Artículo2021 Assessment of fennel oil microfluidized nanoemulsions stabilization by advanced performance xanthan gum. FOODS
Artículo2021 Impact of microfluidization on the emulsifying properties of zein-based emulsions: influence of diutan gum concentration MATERIALS
Artículo2020 Development of food-grade Pickering emulsions stabilized by a biological macromolecule (xanthan gum) and zein INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Capítulo2020 Gestión de la participación y evaluación de los estudiantes mediante una aplicación móvil. Parte I: Teoría y seminarios Panorama actual de la enseñanza de las ciencias
Capítulo2020 Gestión de la participación y evaluación de los estudiantes mediante una aplicación móvil. Parte II: Teoría y seminarios Panorama actual de la enseñanza de las ciencias
Artículo2020 Processing and formulation optimization of mandarin essential oil-loaded emulsions developed by microfluidization MATERIALS
Artículo2020 Production of more sustainable emulsions formulated with eco-friendly materials JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Ponencia2020 Rheology and physical stability of rosemary essential oil emulsions Proceedings of the Iberian Meeting on Rheology (IBEREO 2019)
Artículo2020 Strategies for reducing Ostwald ripening phenomenon in nanoemulsions based on thyme essential oil JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2019 Development of emulgels formulated with sweet fennel oil and rhamsan gum, a biological macromolecule produced by Sphingomonas INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Effectiveness of mobile devices as audience response systems in the chemistry laboratory classroom COMPUTER APPLICATIONS IN ENGINEERING EDUCATION
Artículo2019 Encapsulation of beta-carotene in emulgels-based delivery systems formulated with sweet fennel oil LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2019 Flow, dynamic viscoelastic and creep properties of a biological polymer produced by Sphingomonas sp. as affected by concentration INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
Artículo2019 Influence of the homogenization pressure on the rheology of biopolymer-stabilized emulsions formulated with thyme oil FLUIDS
Capítulo2019 Production of food bioactive-loaded nanostructures by microfluidization Nanoencapsulation of Food Ingredients by Specialized Equipment: Volume 3 in the Nanoencapsulation in the Food Industry series
Artículo2019 Tackling slip effects in the nonlinear flow properties of gellan fluid gels JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Variables de procesado en homogeneizador de alta presión que influyen en la estabilidad física de emulsiones aceite esencial de tomillo/agua Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2018 Development and characterisation of a continuous phase based on a fumed silica and a green surfactant with emulsion applications COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Effect of emulsifier HLB and stabilizer addition on the physical stability of thyme essential oil emulsions Journal of Dispersion Science and Technology
Artículo2018 Effects of ethoxylated fatty acid alkanolamide concentration and processing on D-limonene emulsions COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Enhancing rosemary oil-in-water microfluidized nanoemulsion properties through formulation optimization by response surface methodology LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ponencia2018 Estudio de la estabilidad física, propiedades reológicas y microestructura de sistemas aerosil 200/agua. Influencia de un tensioactivo no iónico IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties COLLOID AND POLYMER SCIENCE
Artículo2018 Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548 JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2018 Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Ponencia2018 Methodology for the development of ecological emulsions formulated with green solvents or essential oils IV jornada de investigación y postgrado
Artículo2018 Rheological and microstructural properties of sepiolite gels. Influence of the addition of ionic surfactants JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2018 Rheology, microstructural characterization and physical stability of W/alpha-PINENE/W emulsions formulated with copolymers COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2018 Strategy for the development and characterization of environmental friendly emulsions by microfluidization technique JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2018 The role of processing temperature in flocculated emulsions INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2017 Assessing differences between Ostwald ripening and coalescence by rheology, laser diffraction and multiple light scattering COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Comparison of homogenization processes for the development of green O/W emulsions formulated with N,N-dimethyldecanamide JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2017 Physical stability of N,N-dimethyldecanamide/alpha-pinene-in-water emulsions as influenced by surfactant concentration COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2017 Producción de emulsiones submicrónicas formuladas con dos biodisolventes y tres tensioactivos ecológicos diferentes Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2017 Progress in the Formulation of Concentrated Ecological Emulsions for Agrochemical Application Based on Environmentally Friendly Ingredients ACS SUSTAINABLE CHEMISTRY & ENGINEERING
Artículo2016 A further step in the development of oil-in-water emulsions formulated with a mixture of green solvents INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH
Artículo2016 Development and rheological properties of ecological emulsions formulated with a biosolvent and two microbial polysaccharides COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2016 Development of eco-friendly emulsions produced by microfluidization technique JOURNAL OF INDUSTRIAL AND ENGINEERING CHEMISTRY
Artículo2016 Development, rheological properties, and physical stability of d-limonene-in-water emulsions formulated with copolymers as emulsifiers JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Rheological behavior of aqueous dispersions containing blends of rhamsan and welan polysaccharides with an eco-friendly surfactant COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2016 Uso de una aplicación móvil para aumentar la motivación del alumnado en formulación y nomenclatura química Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2015 Diseño de una intervención docente para la enseñanza-aprendizaje de operaciones básicas de ingeniería química mediante el uso de la simulación por ordenador Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2015 Formulation and optimization by experimental design of eco-friendly emulsions based on d-limonene COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2015 Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization GRASAS Y ACEITES
Artículo2014 Adsorption at the biocompatible alpha-pinene-water interface and emulsifying properties of two eco-friendly surfactants COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Artículo2014 Development of eco-friendly submicron emulsions stabilized by a bio-derived gum COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Ponencia2014 La simulación por ordenador como herramienta de aprendizaje de procesos reales en prácticas de planta piloto FECIES 2013: X Foro Internacional sobre Evaluación de la Calidad de la Investigación y de la Educación Superior
Artículo2014 Physical characterization of eco-friendly O/W emulsions developed through a strategy based on product engineering principles AICHE JOURNAL
Artículo2014 Surface and foaming properties of polyoxyethylene glycerol ester surfactants COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Artículo2013 Caracterización reológica de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico Afinidad: revista de química teórica y aplicada
Artículo2013 Physical characterization of a commercial suspoemulsion as a reference for the development of suspoemulsions CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY
Ponencia2012 Caracterización de emulsiones O/W de un disolvente verde formuladas con copolímeros anfifílicos y un polisacárido Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Artículo2011 Equilibrium and surface rheology of two polyoxyethylene surfactants (CiEOj) differing in the number of oxyethylene groups COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS
Ponencia2011 Evaluación de la competencia trabajo en equipo mediante el uso de rúbricas XIX Congreso Universitario de Innovación Educativa en las enseñanzas Técnicas: Libro de Resúmenes

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
02/12/2022 31/12/2025 Investigador/a Formulation and processing of new low-oil content food emulsions enriched with dietary fibers submitted to mechanical treatment (PROYEXCEL_00426) Junta de Andalucía (Consejería de Transformación Económica, Industria, Conocimiento y Universidades) (Autonómico)
01/12/2022 31/08/2025 Responsable Desarrollo de nanoemulgeles con aplicación en sistemas de encapsulación basados en materiales sostenibles de origen biológico: extracto de microalga y mucílagos (TED2021-131246B-I00) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2021 31/05/2023 Investigador/a Producción y caracterización de nanoemulgeles de aceite esencial de limón. Microfluidización versus Ultrasonido (US-1380760) Consejería de Economía, Conocimiento, Empresas y Universidad (Autonómico)
01/01/2016 31/12/2018 Investigador/a Evaluación de la Homogeneización por Microcanales para la Preparación y Caracterización de Emulsiones Submicrónicas de Aceites Esenciales (CTQ2015-70700-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Caracterización Reológica y Estabilidad Física de Emulsiones Formuladas con Disolventes Verdes (CTQ2011-27371) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
16/03/2009 16/03/2012 Contratado Estudio de Interacciones Proteína-Polisacáridos para el Diseño de Nuevas Emulsiones Alimentarias (P08-AGR-03974) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
18/02/2020 17/02/2021 Investigador/a Análisis de distribuciones de tamaños de gotas de emulsiones tipo mayonesa o similares (3821/0160) Grupo Ybarra Alimentación, S.L. (Desconocido)
08/01/2019 07/04/2019 Investigador/a Preparación y caracterización de fluidos patrones de viscosidad (3481/0916) Laboratorios Galpa, S.L. (Desconocido)
13/12/2017 12/12/2018 Investigador/a "Comportamiento reológico de mezclas de alquibenceno sulfonato de sodio (LAS) con otros surfactantes y espesantes" (3238/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
25/07/2013 24/01/2014 Investigador/a Estudio reológico de nuevos surfactantes. (1946/0160) Compañía Española de Petróleos, S.A. (CEPSA) (Desconocido)
El investigador no tiene ningún resultado de investigación asociado