Carlos Bengoechea Ruiz

Profesor Titular de Universidad
cbengoechea@us.es
Área de conocimiento: Ingeniería Química
Departamento: Ingeniería Química
Grupo: TECNOLOGÍA Y DISEÑO DE PRODUCTOS MULTICOMPONENTES (TEP-229)
Prog. doctorado: Programa de Doctorado en Química (RD. 99/2011)
Tipo Año Título Fuente
Artículo2021 A rheological approach to 3D printing of plasma protein based doughs JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2021 Effect of formulation and pressure on injection moulded soy protein-based plastics JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2021 Electrospun fibers based on porcine plasma: a rheological and morphological study IRANIAN POLYMER JOURNAL
Artículo2021 Evaluation of composition on processability and water absorption of wheat gluten-based bioplastics JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2021 Freeze-drying versus heat-drying: effect on protein-based superabsorbent material PROCESSES
Artículo2021 Plasma based superabsorbent materials modulated through chemical cross-linking JOURNAL OF ENVIRONMENTAL CHEMICAL ENGINEERING
Artículo2021 Prebiotic emulsions stabilised by whey protein and kefiran INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Artículo2021 Prebiotic food foams stabilized by inulin and β-lactoglobulin FOOD HYDROCOLLOIDS
Capítulo2021 Protein-based bioplastics from biowastes: sources, processing, properties and applications Bioplastics for Sustainable Development
Artículo2021 Proteins from agri-food industrial biowastes or co-products and their applications as green materials. FOODS
Artículo2021 Relationship between interfacial and foaming properties of a Porphyra dioica seaweed protein concentrate JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2021 Rheology and water absorption properties of alginate–soy protein composites POLYMERS
Artículo2021 Strengthening of porcine plasma protein superabsorbent materials through a solubilization-freeze-drying process POLYMERS
Capítulo2021 Superabsorbent materials from industrial food and agricultural wastes and by-products Valorization of Agri-Food Wastes and By-Products
Artículo2020 Composites from by-products of the food industry for the development of superabsorbent biomaterials FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2020 Development of bioplastics from a microalgae consortium from wastewater JOURNAL OF ENVIRONMENTAL MANAGEMENT
Artículo2020 Effect of blend mixing and formulation on thermophysical properties of gluten-based plastics JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Artículo2020 Effect of different polyols as plasticizers in soy based bioplastics INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2020 Effect of pH on the properties of porcine plasma-based superabsorbent materials POLYMER TESTING
Capítulo2020 Estudio del efecto del PH sobre las propiedades de bioplásticos absorbentes La investigación de hoy, el futuro de mañana
Artículo2020 Influence of mold temperature on the properties of wastewater-grown microalgae-based plastics processed by injection molding ALGAL RESEARCH-BIOMASS BIOFUELS AND BIOPRODUCTS
Artículo2020 Propiedades reológicas y microestructurales de geles prebióticos de inulina AFINIDAD
Artículo2020 Rheological approaches as a tool for the development and stability behaviour of protein-stabilized emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2020 Shear and extensional viscosity of thermally aggregated thermoplastic protein JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Bioplastics based on wheat gluten processed by extrusion JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2019 Caracterización de emulsiones prebióticas estabilizadas con inulina y b-lactoglobulina AFINIDAD
Artículo2019 Characterization of prebiotic emulsions stabilized by inulin and beta-lactoglobulin FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Desarrollo de materiales superabsorbentes a partir de plasma porcino. Influencia de la formulación AFINIDAD
Artículo2019 Development of green superabsorbent materials from a by-product of the meat industry JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Artículo2019 Development of novel soy-protein-based superabsorbent matrixes through the addition of salts JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2019 Gelation properties of calcium-inulin gels FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Heat-induced gelation of egg yolk as a function of pH. Does the type of acid make any difference? FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2019 Interfacial and Emulsifying Properties of Quinoa Protein Concentrates FOOD BIOPHYSICS
Artículo2019 Producción de materiales superabsorbentes basados en proteína de soja mediante optimización del procesado térmico AFINIDAD
Artículo2019 Reinforcement of soy protein-based bioplastics through addition of lignocellulose and injection molding processing conditions JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Ponencia2019 Uso de evaluación continua para incrementar la motivación del alumnado en asignaturas de Ingeniería XXVII Congreso Universitario de Innovación Educativa en las Enseñanzas Técnicas: Alcoy 17-19 de Junio de 2019 : actas
Artículo2018 Development of bioplastic materials: From rapeseed oil industry by products to added-value biodegradable biocomposite materials INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2018 Optimization of a thermal process for the production of superabsorbent materials based on a soy protein isolate INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
Artículo2018 The effect of carboxyl group content on water uptake capacity and tensile properties of functionalized soy protein-based superabsorbent plastics JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT
Artículo2017 Effect of pH on the thermal gelation of carob protein isolate JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
Artículo2017 Natural superabsorbent plastic materials based on a functionalized soy protein POLYMER TESTING
Artículo2016 A natural-based polymeric hydrogel based on functionalized soy protein EUROPEAN POLYMER JOURNAL
Ponencia2016 Desarrollo de materiales superabsorbentes biodegradables procesados a partir de subproductos agroindustriales III Jornada de investigación y postgrado: Libro de Actas
Artículo2016 Influence of tragacanth gum in egg white based bioplastics: Thermomechanical and water uptake properties CARBOHYDRATE POLYMERS
Ponencia2016 O-TII.9_30 Avances en la formación y caracterización de materiales superabsorbentes basados en proteína de soja Avances en materiales poliméricos: XIV Reunión del Grupo Especializado de Polímeros (GEP) de la RSEQ y RSEF
Artículo2016 Protein/glycerol blends and injection-molded bioplastic matrices: Soybean versus egg albumen JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2016 Shear and extensional properties of kefiran CARBOHYDRATE POLYMERS
Artículo2016 Thermomechanical properties and water uptake capacity of soy protein-based bioplastics processed by injection molding JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE
Artículo2015 Effect of plasticizer and storage conditions on thermomechanical properties of albumen/tragacanth based bioplastics FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2014 Effect of aldehydes on thermomechanical properties of gluten-based bioplastics FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Artículo2014 Thermo-mechanical and hydrophilic properties of polysaccharide/gluten-based bioplastics CARBOHYDRATE POLYMERS
Artículo2013 Linear viscoelasticity characterization of egg albumen/glycerol blends with applications in material moulding processes FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
Ponencia2012 Estudio reológico de mezclas albúmina/glicerina para la optimización de la obtención de bioplásticos Nuevos desafíos para la Ciencia y Tecnología de Polímeros [Recurso electrónico]: VI Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Polímeros
Ponencia2012 Influence of the addition of a polysaccharide to protein-based biodegradable polymeric materials processed by a thermomechanical procedure GUMS AND STABILISERS FOR THE FOOD INDUSTRY 16
Artículo2011 Formation and characterization of lactoferrin/pectin electrostatic complexes: Impact of composition, pH and thermal treatment FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2011 Formation of protein nanoparticles by controlled heat treatment of lactoferrin: Factors affecting particle characteristics FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2010 Influence of the presence of monoglyceride on the interfacial properties of wheat gluten JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Artículo2010 Linear viscoelasticity of carob protein isolate/locust bean gum blends JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2010 Temperature and pH as factors influencing droplet size distribution and linear viscoelasticity of O/W emulsions stabilised by soy and gluten proteins FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2009 Application of thermal treatments to enhance gel strength and stability of highly concentrated crayfish-based emulsions FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2009 Influence of Semicontinuous Processing on the Rheology and Droplet Size Distribution of Mayonnaise-like Emulsions FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL
Artículo2008 Composition and structure of carob (Ceratonia siliqua L.) germ proteins FOOD CHEMISTRY
Ponencia2008 Effect of thermal treatments and ph modification on the rheological properties of OAV emulsions stabilised by food proteins Gums and Stabilisers for the Food Industry 14
Artículo2008 Estudio reológico y microestructural de emulsiones concentradas de aceite de girasol en agua estabilizadas con proteínas agroalimentarias GRASAS Y ACEITES
Ponencia2008 High pressure-induced rheological transitions in egg protein dispersions Gums and Stabilisers for the Food Industry 14
Artículo2008 Linear and non-linear viscoelasticity of emulsions containing carob protein as emulsifier JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
Artículo2008 Rheology and droplet size distribution of emulsions stabilized by crayfish flour FOOD HYDROCOLLOIDS
Artículo2007 Relationship between the glass transition temperature and the melt flow behavior for gluten, casein and soya JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
Artículo2007 Viscoelasticidad lineal y tamaños de gota de emulsiones O/W estabilizadas por proteínas vegetales AFINIDAD
Artículo2006 Rheology and microstructure of gluten and soya-based o/w emulsions RHEOLOGICA ACTA
Ponencia2005 Reología de emulsiones alimentarias procesadas en un equipo emulsificador semicontinuo (P) Proteínas alimentarias y coloides de interés industrial (JIPAC 2003) : basado en las presentaciones realizadas en las II Jornadas Internacionales de Proteínas y Coloides de Interés Industrial celebradas en el Instituro de la Grasa del 4 al 6 de Junio
Artículo2000 Interacción del alquilbenceno sulfonato sódico lineal (LAS) con los metales pesados: influencia en la toxicidad y biodisponibilidad de sus sales respectivas Tecnología del Agua

Proyectos de Investigación

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
16/03/2009 16/03/2012 Investigador/a Estudio de Interacciones Proteína-Polisacáridos para el Diseño de Nuevas Emulsiones Alimentarias (P08-AGR-03974) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
01/01/2016 31/12/2019 Investigador/a Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Biodegradables Procesados a partir de Subproductos Agroindustriales (CTQ2015-71164-P) Ministerio de Economía y Competitividad (Nacional)
01/10/2007 04/10/2010 Investigador/a Estudio de la funcionalidad y bioactividad de derivados proteicos de origen vegetal como vías de aprovechamiento de subproductos agroalimentarios (AGL2007-65709) Ministerio de Educación y Ciencia (Nacional)
01/01/2012 31/12/2014 Investigador/a Formulación y Procesado de Matrices Bioactivas para Liberación de Biocidas (MAT2011-29275-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
06/07/2011 30/04/2016 Investigador/a Valorización de Subproductos y Residuos de la Industria del Cangrejo Rojo en Base a su Contenido Proteico (P10-TEP-6134) Junta de Andalucía - Consejería de Innovación, Ciencia y Empresas (Autonómico)
01/01/2011 31/12/2011 Investigador/a Desarrollo de Bioplásticos Hidrofílicos para Materiales Absorbentes y con Capacidad de Liberación Controlada (MAT2010-21404-C02-02) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)
01/01/2019 30/09/2022 Responsable Desarrollo de Materiales Superabsorbentes Innovadores, Sostenibles y de Valor Añadido a partir de Biorresiduos (RTI2018-097100-B-C21) Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (Nacional)

Contratos

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
08/03/2010 07/09/2010 Investigador/a Estudio reológico de suspensiones concentradas procedentes de un proceso de extracción de cobre para la empresa Cobre Las Cruces, S.A. (0724/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Local)
02/05/2017 01/06/2017 Investigador/a Estudio reológico de muestras de lechada de cal (3044/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Local)
11/11/2019 11/12/2019 Investigador/a Procesado y caracterización de bioplásticos procedentes de residuos agroalimentarios (3710/0693) Universidad Nacional Autónoma de Honduras (UNAH) (Internacional)
07/10/2014 06/11/2014 Investigador/a Caracterización de muestras de un proceso de obtención de combustible a partir de plástico reciclado. (2352/0345) Plastic Energy, S.L. (Nacional)
05/06/2019 04/08/2019 Responsable Estudio reológico y microestructural de emulsiones consméticas (3619/0997) IZBA Nature, S.L. (Nacional)
01/05/2011 30/11/2012 Investigador/a Estudio de propiedades reológicas y fisioquímicas de muestras (suspensiones y disoluciones) procedentes de la empresa Cobre las Cruces, S.A. (1736/0345) Cobre las Cruces, S.A. (Local)
08/04/2019 28/10/2019 Investigador/a Estudio de propiedades mecánicas de pistas de hielo sintético (3556/0693) EXTRAICE, S.L. (Local)
25/10/2011 24/10/2013 Investigador/a MESTEC: Monitorización de la estabilidad de salsas de mesa. (1577/0345) MORENO, S.A. (Autonómico)
25/07/2017 24/07/2019 Investigador/a Desarrollo de nuevos materiales filtrantes basados en maniobras biodegradables (BIOFILTER) (3128/0345) Andaluza de Filtros, S.L. (ANDEFIL) (Local)

Ayudas

Fecha de inicio Fecha de fin Rol Denominación Agencia financiadora
05/05/2010 30/09/2010 Investigador/a Estrategia para dinamizar la promoción de transferencia tecnológica del Grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Fluidos Complejos (OTR2010-PC23) Universidad de Sevilla (Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación) (Local)
01/05/2009 31/08/2009 Responsable Estancia de movilidad en el extranjero "Programa José Castillejo" (JC2008-00043) Ministerio de Ciencia e Innovación (Nacional)